Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 juli 2016

Florakokjes krijgen uitnodiging van D66-fractie in Amsterdam-Noord om buurtplannen nader toe te lichten

Zaterdag 2 juli heeft D66 Amsterdam-Noord samen met Doen66 en de kennisgroep mensenrechten van D66 Amsterdam een Zomerfestijn voor de kinderen van Florakokjes georganiseerd. De stichting Florakokjes is in 2013 opgericht door Esmeralda Jongmans voor kinderen in Amsterdam-Noord wiens ouders van een minimum inkomen leven (www.florakokjes.nl). De Florakokjes hebben  gekookt, plannen gemaakt over wat er beter kan in hun eigen buurt en zich vermaakt met een spelletjescircuit. Aan het eind van de dag ontvingen zij een uitnodiging van Saskia Groenewoud, lid van het Dagelijks Bestuur in Amsterdam-Noord namens D66, om hun buurtplannen nader te komen toelichten op het stadsdeelkantoor.

Burgemeesterspel en mensenrechten
Om de Florakokjes na te laten denken over hun eigen buurt en wat zij daar willen veranderen, is het burgemeesterspel bedacht. Wat zouden zij doen als ze een dag burgemeester mogen zijn? Welke problemen ervaren zij in hun buurt en hoe zouden ze dat willen aanpakken? In groepjes hebben de kinderen besproken wat zij zouden willen veranderen, zoals veligheid op straat, bereikbaarheid van de school en een gebrek aan speeltoestellen op schoolpleinen. Gezamenlijk moesten zij bepalen welke problemen zij wilden aanpakken. Deze plannen presenteerden zij vervolgens aan de gehele groep en bestuurders uit Amsterdam-Noord en de Stopera. Door het spel hebben zij spelenderwijs meer geleerd over mensenrechten, samenwerking en hoe zij een plan kunnen pitchen.

Uitnodiging om naar het stadsdeelkantoor te komen
De Florakokjes hebben aan het eind van de dag een uitnodiging gekregen van Saskia Groenewoud om hun buurtplannen nader toe te komen lichten op het stadsdeelkantoor. Deze uitnodiging is door de kinderen met luid gejuich ontvangen. Zij gaan nu samen een top 3 opstellen om met de D66-fractie te bespreken.  Oprichter van de Florakokjes, Esmeralda Jongmans, vond het een mooie dag voor de kinderen: ‘Ze voelen zich eindelijk serieus genomen. Er is zijn mensen die naar ze luisteren,  willen horen wat hun ideeën zijn en met ze willen kijken naar wat er kan veranderen in de buurt!’

Aandacht voor gezonde voeding
Een van de speerpunten van de Florakokjes is samen koken. Esmeralda Jongmans leert de kinderen op die manier vaardigheden om gezonde maaltijden te bereiden. De kinderen hebben met de vrijwilligers groentesoep, groentepizza’s en een koud buffet bereid. Albert Heijn Mosveld vond het Zomerfestijn een geweldig initatief. Daarom heeft zij de producten voor de catering gesponsord.