Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 9 september 2021

Afscheid Niels Ras uit de Stadsdeelcommissie

Lieve Noorderlingen en ieder ander,

Noord is naar mijn mening het mooiste stadsdeel van de stad en het land. Een stadsdeel met oprechte, maar toch lieve mensen. Een stadsdeel waar je geniet van een echte stad, waar toch altijd groen om de hoek hebt. En ook een stadsdeel waar als het iets minder gaat er toch altijd mensen of initiatieven zijn die naar je omkijken.

De afgelopen jaren heb ik mij in de stadsdeelcommissie vol ingezet om Noord nog een klein beetje mooier te maken. Ik heb dit met veel plezier, passie, en energie gedaan. Ik ben trots op de mensen die ik heb ontmoet en de dingen die we hebben kunnen doen.

Ook al is het soms moeilijk om verandering te brengen vanuit de stadsdeelcommissie, hoop ik dat Noorderlingen hebben gezien dat ik mij vol voor hen heb ingezet. Vooral voor zij die misschien niet zo hard schreeuwen maar juist de politiek het meest nodig hebben.

In de stadsdeelcommissie ben je vaak bezig met kleine dingen en grote dingen. Zo ben je op het ene moment een bruggetje aan het realiseren zodat mensen en studenten sneller naar de metro kunnen, en zijn Noorderlingen op een ander moment boos op je omdat er een opvang voor ongedocumenteerde mensen in de wijk zou komen. Op het ene moment ben je in gesprek met bewoners in de Kleine Wereld, Waterlandpleinbuurt, Elzenhagen en Landelijk Noord over hoe hun buurt beter kan, en ben je op een ander moment in een verhit, maar goed, gesprek over windmolens.

Ik ben ook erg trots op ons initiatief, samen met het Leefkringhuis, om het reizen naar de Voedselbank met het openbaar vervoer betaalbaarder te maken. Dit is nog geen werkelijkheid, maar ik ga er nog vol voor en geloof ook dat dit in de komende jaren zal gebeuren. Er moeten geen drempels zijn om je basisbehoeften op te halen en we zijn er als stad toe verplicht om niemand uit het oog te verliezen.

Ook heb ik veel inspirerende jongeren ontmoet in Noord. Jongeren zijn de toekomst en er moet geluisterd naar ze worden. Ik hoop dat onze adviezen dus snel worden gehoord en dat er snel een jongerencommissie komt en een jongerenplek in de Waterlandpleinbuurt.

We hebben als stadsdeel, stad, land, unie en wereld veel grote opgaven op te lossen de komende jaren. We zullen moeten opkrabbelen uit een coronacrisis, terwijl we ook te maken hebben met een wooncrisis, klimaatcrisis en vooral ook een grote stijgende kansenongelijkheid.

Het aantal mensen die naar de Voedselbank gaan is fors gestegen, kinderen hebben onderwijsachterstanden opgelopen en je kan alleen met een grote zak geld nog aan een huis komen. Dit terwijl de vermogensongelijkheid, die al groot was, alleen maar is gestegen tijdens de coronacrisis. We moeten als land en gemeente meer grip krijgen zodat we mensen niet in de knel laten komen. De aanpak van kansenongelijkheid lijkt wat op de achtergrond te komen, maar we moeten ons hier nu direct vol voor inzetten i.p.v. politieke spelletjes spelen.

Om de stadsdeelcommissie en het Dagelijks Bestuur maak ik mij echter geen zorgen. Hun inzet, kennis en hart voor Noord waardeer en bewonder ik. Maar vooral alle mensen in dit stadsdeel maken er het beste van. Buurtambassadeurs, Noordmakers, ambtenaren, maatschappelijk werkers, jongeren, ouderen, nieuwe Noorderlingen en oude Noorderlingen. Alle Noorderlingen. Ik wil jullie heel erg bedanken voor alles.

Helaas komt er nu dus een einde aan mijn stadsdeelcommissielidmaatschap. Toen ik een paar jaar geleden in de stadsdeelcommissie kwam heb ik dat met veel enthousiasme aangenomen. Echter, heb ik toen ook aangegeven bij mijn partij dat ik ooit nog de wens heb om in het buitenland te studeren en dat er een kans bestaat dat ik om die reden misschien ooit zou kunnen vertrekken.

Dit is nu het geval. Ik krijg het komende jaar de kans om te studeren in Chicago. Dit betekent dus ook dat ik de stadsdeelcommissie moet verlaten. Dit doe ik met een erg zwaar hart omdat het een grote eer was om Noorderlingen te vertegenwoordigen en ik heb het ook met veel plezier, passie en inzet gedaan. Uiteraard rond je liever je termijn af, maar een kans als deze kan ik niet aan mij voorbij laten gaan.

Gelukkig heb ik een uitstekende opvolger in Roderik Koenders. Ik weet zeker dat hij de belangen van Noord en Noord-Oost met veel energie gaat vertegenwoordigen.

Ik zou iedereen willen bedanken voor de prettige samenwerking de afgelopen jaren. Voor nu ga ik weg, maar ik kom gegarandeerd terug naar dit stadsdeel waar ik mijn hart aan heb verloren en samen met iedereen nog beter wil maken. En dan hoop ik iedereen weer in mijn joggingsbroek op de markt van het Buikslotermeerplein tegen te komen.

Dankjulliewel en tot ziens.

Met progressieve groet,

Niels Ras