Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Blog Rolf: ‘Grote verschillen’

Als ‘echte’ Noorderling heb ik relatief veel tijd doorgebracht buiten Amsterdam-Noord. Zo heb ik vrij lang in Wenen gewoond, heb ik voor mijn werk veel gereisd naar Europese of Amerikaanse steden, en in Nederland voelde ik mij ook buiten Amsterdam prima thuis. Ik ben weliswaar opgegroeid in Noord en woon er ook nog steeds, maar ik vond en vind het altijd fijn op andere plekken te zijn. If anything, zorgt het voor mooi vergelijkingsmateriaal!

Wat mij nog steeds frappeert aan Amsterdam-Noord in relatie tot andere steden of stadsdelen: de grote verschillen. Op korte afstand van elkaar ga je in Noord snel over van sociale woningbouw naar koop, van gemoedelijk naar industrieel, van landelijk naar stedelijk. Dat zie je niet zo snel of zo duidelijk op andere plekken! Als ik alleen al kijk naar waar ik nu woon, Twiske-West in Oostzanerwerf: heel gemoedelijke stedelijke laagbouw met veel ruimte voor water en groen, vinex uit de jaren 90. Ga ik rechtsaf mijn straat uit loop ik over een echte dorpsweg die in niets meer voelt als Amsterdam. Ga ik linksaf zit ik in een natuurgebied. En ga ik rechtuit loop ik direct tegen de hoge galerijflats van de Molenwijk.

Een tijdje terug werkte mijn vrouw als participatiemakelaar in de Volewijck. Als ik dan op de fiets daarheen ging, in de tijd dus nog voordat het Mosveld was vernieuwd, ervoer ik werkelijk iedere kilometer als anders: eerst voorbij de dorpse dijkhuisjes en woonboten, geleidelijk overgaand in een industriegebied, en vervolgens de weg richting Van der Pek waarin plezierig en iets minder plezierig elkaar rap afwisselden. Of wat te denken van mijn vaste fietsroute naar de pont: langs de hoogbouw van de Molenwijk, door de kleine huisjes en kromme straatjes van Tuindorp, vervolgens de industrie van de Klaprozenweg met daarnaast de zelfbouw en bakfietsen van het circulaire Buiksloterham, om te eindigen bij de rauwheid en creativiteit van de NDSM.

Het zal niemand ontgaan zijn: Noord is volop in ontwikkeling! Maar dat betekent niet dat deze verschillen ook automatisch minder zullen gaan worden. Denk alleen aan het groen waar Noord zo om bekend staat, de ruimte en de zo kenmerkende Tuindorp- of Bloemenbuurt-huisjes, met vlak daarnaast nieuwe verdichtingsbouw/hoogbouw. Het verschilt nogal van elkaar – en toch moeten wij ervoor zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt!

De grote uitdaging voor ons is om binnen al die grote verschillen en met alle groeiprognoses voor de komende jaren, Noord toch voor iedereen te houden. Zorgen dus dat de ‘echte’ Noorderling en de ‘nieuwe’ Noorderling niet tegenover elkaar worden gezet. Helpen voorkomen dat de tweedeling verder toeneemt. Niet alleen binnen het stadsdeel als geheel maar ook op wijkniveau zorgen voor een goede balans, en geloven in de eigen kracht van burgers. Met uitgekiend beleid zorgen voor goede (o.a.: woon) faciliteiten voor middeninkomens die kunnen bijdragen aan verdere verbinding in de wijk. Zorgen dus dat Noord echt voor iedereen is! Het is één van de grootste uitdagingen waar wij met zijn allen voor zullen staan de komende vier jaar.

Gepubliceerd op 07-03-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018