Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Blog Stefanie: ‘Volop mogelijkheden’

Ik woon nu 11 jaar met veel plezier in de Vogelbuurt en kwam vroeger eigenlijk alleen maar om te tanken naar het Hamerstraatgebied. Hier kwam verandering in met de opening van Hotel De Goudfazant. Ik herinner me nog de eerste keer dat wij er naartoe liepen. Is het echt hier? Wat een vreemde en rare locatie voor een restaurant. Het was een beetje eng om daar in de avonduren te lopen, tussen de verlaten bedrijfsgebouwen.

Inmiddels kom ik bijna dagelijks in dit gebied en heb de veranderingen meegemaakt. Veranderingen die nog volop gaande zijn. Het pand van Draka is ondertussen leeg, kleine bedrijven zijn gehuisvest, er is een brouwerij geopend en in de Kromhouthal vinden evenementen plaats die heel veel mensen uit de hele stad trekken. Opeens is er reuring en bedrijvigheid. Maar de tegenstelling is groot. Ga je de hoek om, dan sta je alweer voor een bouwvallig pand of een kleine garage.

Het Hamerkwartier heeft een spannende sfeer, hier kan van alles gebeuren. Van een broedplaats vol met creativiteit en nieuwe dingen tot horeca en nieuwe bedrijven.

De gemeente heeft het gebied aangewezen als transformatiegebied. Was hier vroeger nog zware maakindustrie, zoals de scheepsbouw, ziet de toekomst van dit gebied er toch wat anders uit. Wonen en werken naast elkaar, dat is het idee. Bedoeling is om een verbinding te creëren tussen het Hamerkwartier en de Vogelbuurt. Tijdens een informatieavond in de Kromhouthal hadden bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden de gelegenheid tot brainstormen over het Hamerkwartiergebied. Ook de vraag naar verbinding kwam ter sprake aan in ieder geval één van de vele tafels. Een essentiële vraag ook voor mij: Hoe zorgen we voor verbinding tussen oud en nieuw?

Een idee sprak me vooral aan: een plein tussen Hamerkwartier en Vogelbuurt met horeca, winkels en de mogelijkheid tot ontmoeting en vertier. Om die verbinding tot stand te brengen moet er worden geïnvesteerd in de openbare ruimte bij IJplein en Vogelbuurt, maar ook bij de bestaande en nieuwe scholen. Dit mede zodat nieuwe en oude bewoners een goed en divers aanbod aantreffen en bijvoorbeeld via hun kinderen met elkaar in contact komen.

De gemeente zou ook de projectontwikkelaars die in het Hamerkwartier gaan investeren moeten aanmoedigen om vooral woningen in het middensegment te gaan bouwen. Dit zou het nodige effect hebben op de doorstroming vanuit de sociale huur naar woningen in het midden segment. Er is een enorme vraag naar en de doorstroming is in ieders belang.

Dit plein zou naar mijn mening de verbinding kunnen leggen tussen de zittende bewoners uit de Vogelbuurt en de nieuwe bewoners die Noord ontdekken en hier neerstrijken. Zo kunnen ook de omliggende wijken en haar bewoners meeprofiteren van de stedelijke ontwikkelingen.

Er is zo veel mogelijk. Ik ben erg benieuwd naar de komende ontwikkelingen.

Gepubliceerd op 20-02-2017 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018