Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Gastblog Rolf Slotboom: “Bijdragen aan een (nog) beter Noord”

Op 18 oktober ben ik officieel beëdigd in de bestuurscommissie Noord. 44 jaar ben ik (al), en toch is dit pas mijn eerste keer dat ik deel uitmaak van een overheidsorgaan. En dan ook nog eens tijdelijk, totaan de gemeenteraadsverkiezingen begin 2018. Een vraag die zouden kunnen opkomen: zo kort voor de verkiezingen, is er dan eigenlijk wel een uitdaging?

Het antwoord: ja, die is er zeker! De uitdaging bestaat uit twee delen: een constructieve bijdrage aan D66, en een positieve bijdrage voor Noord.

Bijdrage aan D66

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hadden we als D66 Amsterdam Noord iets heel bijzonders: de eerste vijf personen op de lijst, allemaal dames. Ik was hier als campagneleider tamelijk nauw bij betrokken, en in alle eerlijkheid best trots op dit unicum. We hebben met elkaar geprobeerd de positieve sfeer rondom D66 optimaal uit te dragen, en het is mijn stellige overtuiging dat door het positivisme die het team uitstraalde, wij in staat waren (heel nipt!) een eigenlijk helemaal niet verwachte derde zetel binnen te halen.

Maar veel zetels binnenhalen is één ding – zorgdragen voor goed beleid is een ander. Mogelijk gedragen door sowieso veel positieve ontwikkelingen in Noord, door constante kwaliteit en betrokkenheid bij onze commissieleden, en doordat in de bestuurscommissie overwegend constructief wordt samengewerkt, heeft D66 veel weten binnen te halen voor Noord.

Helpen om ook in de laatste paar maanden deze positieve flow te behouden en de continuïteit binnen de partij te waarborgen, daar zet ik mij graag voor in.

Bijdrage voor een beter Noord

Hoewel ik in mijn leven veel heb gereisd, ook voor werk, is Amsterdam Noord eigenlijk altijd mijn thuisbasis geweest. Ik groeide eind jaren 70, begin jaren 80 op in Nieuwendam toen het net was gebouwd, in een echte ‘niets-aan-de-hand-wijk’ met nogal saaie en uniforme woonblokken. Noord was verre van de hippe plaats die het nu is! Sterker, zelfs toen ik in 2005 mijn huis kocht in Amsterdam-Noord, wilde ik maar zelden benoemen dat ik in Noord woonde – simpelweg vanwege de negatieve connotatie. Ik had het dan vaak over Oostzanerwerf of over Twiske-West, want dat klonk beter, en als mensen dan zeiden “O, Amsterdam-Noord dus” dan voelde dit nooit echt prettig. Ik kende dit gevoel nog uit mijn studententijd, toen vrijwel iedere student in zijn of haar zoektocht naar woonruimte op alle plekken in Amsterdam wilde wonen – zolang het maar niet Zuid-Oost of Noord betrof. Niet heel leuk als je jezelf ziet als Noorderling.

Hoe anders is alles nu! Voor woonprojecten als in de Buiksloterham zijn wachtlijsten overvol, woningprijzen in Noord schieten omhoog, en gezinnen en studenten zien Noord tegenwoordig als een superfijne plaats om te wonen. En dat is het ook! Maar binnen al die positieve ontwikkelingen is het goed om te zorgen dat de groei op juiste wijze plaatsvindt. Met ruimte voor groen, voor leefbaarheid, voor duurzaamheid. En met behoud van juist die dorpse, landelijke en eigenzinnige identiteit die Noord zo bijzonder maakt.

Ik ga proberen hieraan de komende maanden mijn (mini-)steentje bij te dragen.

Gepubliceerd op 16-11-2017 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018